> Makaleler

Yavaş Duyusal İşlemleme - Öğrenme güçlüğü

ÇOCUĞUNUZ ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ YAŞIYORSA SEBEBİ YAVAŞ DUYUSAL İŞLEMLEME OLABİLİR.

Çocuğunuz testleri zamanında bitiremiyor, yönergeleri takip etmekte güçlük çekiyor, konulara dikkatini vermiyormuş ve dinlemiyormuş gözüküyorsa duyusal işlemleme hızıyla ilgili güçlükler yaşıyor olabilir. Bu durum ilerleyen yaşlarda çocuğunuzda öz güven problemi olarak da karşınıza çıkabilir. 

YAVAŞ DUYUSAL İŞLEMLEME NE DEMEKTİR?

Çevresinden gelen duyusal bilgileri diğer çocuklardan daha uzun sürede işlemlemesi anlamına gelir. Yavaş duyusal işlemlemenin temelinde sık olarak görsel ve/veya işitsel problemler vardır. Pek çok kez bu problemler çocuğun bildiklerini sözel olarak ifade etmesine veya yazıya geçirmesine engel olur.

DUYUSAL İŞLEMLEMESİ YAVAŞ OLAN ÇOCUKTA GÖRÜLEN 3 KARAKTERİSTİK KİŞİLİK

ÜŞENGEÇ ÇOCUK

Bu çocuklar hayatı yavaş hızda yaşarlar ve bununla ilgili bir sorunları yoktur. Üşengeç tip çocukların akademik başarısında öğretmenin tavrı ve tarzı önemli rol oynar. Öğretmenin çocuğun durumunu fark ederek ‘tamam yavaştan alalım’ yaklaşımı bu çocuklar için elverişli olacaktır

ENDİŞELİ ÇOCUK

Çocuktaki yavaş duyusal işlemleme hızı onu endişeli hale getirebilir ve bu endişe onu daha da yavaşlatabilir. Evde (bazen okulda)  yapamayacaklarını bildikleri bir görev önlerine çıkarıldığında endişeli hatta aşırı sinirli gözükürler. Bu durumu farkına varan bir öğretmen onu çok zorlamayarak çocuğun hızına inecektir.

GÜNDÜZ RÜYA GÖREN ÇOCUK

Çocuk zihninde her zaman bir şeylerle meşgulmüş gibi veya ne yapması gerektiği ile ilgili kafası karışmış gibi görünür. Bu grup çocuklar üşengeç ya da endişeli çocuklar gibi hareket etmezler, kolayca bunalmış hale gelebilirler ve göreve ya da projeye nereden başlayacaklarını bilemeyebilirler

Uzm. Çimen Kaplan
Uzmanfizyoterapist - Duyu Bütünleme Terapisti
1994-1998 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Fizik Tedavi Rehabilitasyon Yüksekokulu’nu okudu.
1998 yılında Amerikan Hastanesi’nde Solunum Fizyoterapisti olarak göreve başladı. 1999 yılında Marmara Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisans kazanarak yüksek lisans eğitimine başladı ve Marmara Üniversitesi Hastanesi’nde Fizik Tedavi Bölümü’ne bağlı olarak Pediatrik Rehabilitasyon biriminde oda verilerek çalışmaya başladı.
Pediatrik nörolojik rehabilitasyon üzerine uzmanlığını 2002 yılında tamamladı. >> Devamı